Také vám chutná rajská omáčka, s výrazným kořením bobkového listu, nového koření a tymiánu? Již mnoho let patří k nejoblíbenějším omáčkám v naší zemi a možná i v jiných zemích světa, a zdá se, že jde o velmi jednoduše zhotovený pokrm, z dostupných surovin, které si můžete vypěstovat i doma na balkoně. Domácí „rajská“ je určitě nenahraditelná, zvláště pak, pokud si pěstujete plody s láskou, a dobře víte, čím rajčata hnojit, a jak o ně správně pečovat. Jenže každý nemá ty možnosti, zkušenosti, vůli a čas sázet a sklízet zralá rajčata, nehledě na jejich množství, které již zabírá poměrně velkou pěstební plochu. Mnoho lidí spoléhá na rajčatové pyré a pasírované rajčatové kousky, v kartonových krabičkách či sklenicích nebo plechovkách, které jednoduše zakoupíte v každém supermarketu či obchodě s potravinami.
Nežli se tam ta rajčata dostanou, musí prodělat nejen proces sklizně a vhodnou úpravu, ale i skladování a transport. Využívá se k tomu například IBC kontejner, což je skládací plastový box o objemu tisíce litrů, s vnitřní vyměnitelnou plastovou vložkou – fólií, do níž se ukládají právě například pasírované rajčatové úlomky. Ty pak putují od pěstitele k dalšímu producentovi, který je již upravuje do požadované podoby, podrobí je pasterizaci a uloží do vhodných nádob, určených k prodeji.
Tímto způsobem se zpracovává obrovské množství rajčatových jablíček, řádově v desítkách tun, což pak dokáže pokrýt potřebnou poptávku na trhu. Rajčata patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, a také k nejzdravějším, díky vysokému obsahu lykopenu, provitamínu A a vitamínu C. Je to mnohem lepší volba, než cukrovinky slazené rafinovaným cukrem či alkoholické nápoje. A nejen rajskou omáčku či polévku, ale i rajčatový salát z čerstvých plodů lze doporučit každému z vás, pokud vám záleží na vašem zdraví.