Vlašské ořechy jsou především vyhledávány pro svůj obsah omega3 mastných kyselin, kdy jedna hrst naloupaných jader pokryje doporučenou denní dávku. Podporují zdraví mozku a zklidňují nervy. Výzkumy ukázaly, že mohou zabránit chemickému poškození jater, rakovině prostaty a prsu a rovněž omezit růst nádorů.
Makadamové ořechy obsahují vysoké množství vitamínu B1, hořčíku a manganu. Jsou považovány za jedny z nejzdravějších ořechů, díky obsahu jednoduchých nenasycených tuků. Který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle.
Pekanové ořechy obsahují více než 19 vitamínů a minerálů. Mají protizánětlivé účinky a pro zdravé srdce uvolňují kyselinu olejovou, antioxidanty a mangan. V tomto kvalitním ořechu je kromě tuku 10% bílkovin.
Lískové oříšky, ač jsou relativně tučné, pomáhají snižovat cholesterol – hlavně hladinu LDL. Jsou prospěšné pro oči a dopřávat by si je měli všichni postižení cukrovkou druhého typu. Lískové oříšky pomáhají zpomalovat proces stařecké demence.
Pistácie obsahují lutein, beta karoten a vitamín E, což přispívá, při jejich každodenní konzumaci, nejen ke snížení systolického krevního tlaku. Ale je dobrým pomocníkem při udržování optimální hmotnosti, hlavně hladiny břišního tuku. Rovněž pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
Mandle obsahují hodně vlákniny a vitamínů. Pomáhají snižovat cholesterol. Stačí denně sníst pár kousků mandlí a vaše srdce vám za to poděkuje. Stejně jako u vlašských ořechů je na mandlích nejzdravější jejich kůže. Pro její lepší stravitelnost je vhodné namočit mandle na noc do vody.
Para ořechy jsou, svým vysokým obsahem organického selenu, který je silným antioxidantem, doporučovány k prevenci onemocnění štítné žlázy. Přínosem jsou i v prevenci rakoviny. Para ořechy mají příznivý obsah tuku a nízký obsah bílkovin.
Vyberte si dle svých chutí a potřeb.